15 iulie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

Cat de periculos este virusul HPV?

3 min read

Virusul papiloma uman (HPV) este destul de des intalnit, raspandindu-se de la o persoana la alta in timpul contactului piele cu piele.

Exista peste 150 de tipuri sau tulpini de HPV. Majoritatea nu provoaca simptome sau probleme de sanatate, asa ca este posibil sa nu stii daca ai virusul. Cu toate acestea, unele tipuri de HPV pot provoca aparitia cancerului sau cresteri anormale care se pot transforma in cancer. Aceste excrescente se numesc leziuni precanceroase.

Deoarece HPV poate cauza cancer, este important sa stii cum sa previi aparitia sa si cum sa previi cancerul dupa o infectie cu acest virus.

Ce tipuri de HPV pot fi periculoase?

Cele mai multe tipuri de HPV provoaca veruci obisnuite. Aceste veruci pot creste oriunde pe corp, insa de cele mai multe ori apar pe maini si pe picioare. Sunt contagioase si se raspandesc prin atingere, dar nu provoaca aparitia cancerului.

Aproximativ 40 de tulpini sunt numite HPV genital. Acestea se raspandesc prin contact cu pielea, de obicei in timpul sexului vaginal, anal si oral. HPV este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala. HPV genital poate infecta orice parte a zonei genitale, inclusiv vulva, interiorul vaginului si interiorul penisului. De asemenea, poate infecta anusul si unele zone ale capului si gatului.

Unele tipuri de HPV genital provoaca veruci care variaza ca marime, forma si numar. Acestea nu cauzeaza cancer. Sunt cunoscute ca tulpini HPV cu risc scazut. Printre cele mai intalnite astfel de tulpini sunt HPV-6 si HPV-11.

Insa exista si tulpini HPV cu risc ridicat. Acestea duc la aparitia de leziuni precanceroase, denumite si displazii, care pot evolua in cancer.

Ce tipuri de cancer sunt cauzate de infectia cu virusul HPV?

  • Cancer de col uterin. HPV cauzeaza aproape toate cancerele de col uterin. Aproximativ 70% din toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de tulpinile HPV-16 sau HPV-18. Cu toate acestea, majoritatea infectiilor genitale cu HPV nu vor duce la cancer. De stiut ca fumatul creste si mai mult riscul de cancer de col uterin la femeile cu HPV;
  • Cancer oral. HPV poate cauza cancer la nivelul gurii si al limbii. De asemenea, poate duce la cancer orofaringian;
  • Alte tipuri de cancer. HPV este, de asemenea, legat de cancere mai putin frecvente, cum ar fi cancerul anal, vaginal si vulvar.

Cum se poate tine sub control infectia cu virusul HPV?

Nu exista leac pentru HPV. Dar, de cele mai multe ori, negii si leziunile precanceroase pe care le provoaca infectia pot fi indepartate. Exista doua tipuri de terapii ale verucilor cauzate de HPV: tratament ce implica aplicarea unor substante chimice si tratament chirurgical.

De stiut ca indepartarea verucilor genitale nu inseamna si eliminarea virusului HPV din organism. Negii pot reveni daca virusul ramane in alte celule din corp. De asemenea, o persoana care nu are veruci poate sa dea HPV unui partener sexual. Folosirea prezervativului in timpul activitatii sexuale poate reduce riscul de a transmite virusul.

Cum se previne infectia cu virusul HPV?

Infectia cu HPV se poate preveni prin mentinerea unei igiene corecte, evitarea contactului sexual neprotejat atunci cand exista leziuni si, nu in ultimul rand, prin vaccinare.

Exista mai multe tipuri de vaccin, in functie de tipurile de tulpina HPV. Cele mai complexe vaccinuri au ca tinta 9 tulpini, care prezinta risc de cancer (tulpinile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). Vaccinurile se pot face pana la varsta de 45 de ani.

pentru mai multe informatii consultati blogul Centrului Medical Misca