18 iulie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

Republicanii se justifică înaintea achitării lui Trump – 03.02.2020

2 min read

Senatori republicani s-au justificat cu trei zile înaintea unei probabile achitări a lui Donald Trump în procesul destituirii acestuia în Senat, argumentând că a acţionat rău, dar nu atât de rău cât să devină primul preşedinte din istorie care să fie demis din funcţie, relatează AFP.

Anticipând achitarea sa, candidaţii la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie încearcă să-i convingă pe alegătorii din Iowa – primul stat care votează luni în alegerile primare – că fiecare dintre ei este mai puternic să facă decât ceea ce nu a făcut Senatul – şi anume să-l dea afară pe Trump de la Casa Albă.

Trump este acuzat de faptul că a cerut Ucrainei să ancheteze cuprivire la rivalul său democrat Joe Biden şi că a reţinut un ajutor militar destinat Kievului cu scopul de a exercita presiuni, iar republicanii sunt, astfel, de acord.

„El n-ar fi trebuit să o facă. A fost un lucru rău, aş spune nepotrivit, necorespunzător, a încălcat o linie. Singura problemă care merită să fie decisă este ce să facem”, a declarat duminică la postul NBC senatorul republican Lamar Alexander.

El a recunoscut că există „munţi de probe” împotriva lui Trump.

Dar „poporul” va trebui să hotărască, a spus el că a conchis.

„Ceea ce a făcut este departe de un act de trădare, de corupţie sau o crimă ori un delict major”, a adăugat senatorul, citând criteriile stabilite de Constituţie.

Colega sa Joni Ernst este mai indulgentă,. însă a denunţat duminică, la CNN, că „probabil eu n-aş fi făcut acelaşi lucru”.

Astfel se conturează sfârşitul celui de al treilea proces din istoria Statelor Unite, după cele ale lui Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999 – în care niciunul nu a fost destituit, în contextul în care Constituţia prevede o majoritate de două treimi în acest sens.

Majoritatea republicană urmează să facă bloc în jurul preşedintelui ei şi să voteze „nu” la verdict, însă mai mulţi senatori, în faţa elementelor copleşitoare, au grijă să nu-l absolve total pe plan moral.

„Toată această poveste nu are niciun sens”, a reiterat Donald Trump duminică, într-un interviu la Fox News.

„A fost foarte nedrept, mai ales pentru familia mea”, a apreciat el.

Sursa stire bursa.ro