24 iunie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

Marii retaileri alimentari, fără probleme în fluxul de aprovizionare – 08.04.2020

3 min read
stiri

Guvernul îşi propune să menţină puterea de cumpărare a populaţiei şi să fie pregătit pentru repornirea economiei, „‘cu toate instrumentele pe care le are la dispoziţie”, a afirmat premierul Ludovic Orban la întâlnirea pe care a avut-o, ieri, cu reprezentanţii marilor reţele comerciale din retailerul alimentar.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului, principalul obiectiv al discuţiilor l-a reprezentat evaluarea impactului economic cauzat de criza Covid-19, identificarea problemelor stringente, a soluţiilor necesare şi a măsurilor prin care Executivul ar putea sprijini acest sector aflat în primă linie, de la care atât populaţia, cât şi autorităţile au aşteptări foarte mari în asigurarea fluxurilor necesare pentru buna funcţionare a economiei şi a societăţii.

Şeful Executivului le-a solicitat reprezentanţilor Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România – AMRCR un comportament prietenos faţă de producătorii autohtoni, astfel încât să asigure un tratament echitabil, nediscriminatoriu, în funcţie de originea produselor puse în vânzare.

Reprezentanţii AMRCR susţin că toate magazinele sunt operaţionale, nu sunt probleme legate de fluxul de mărfuri sau de fluenţa transporturilor, iar în ceea ce priveşte prezenţa produselor la raft nu există stocuri diminuate. De asemenea, aceştia au asigurat că la nivelul marilor magazine au fost luate măsuri atât pentru protejarea angajaţilor, cât şi a consumatorilor.

La reuniunea desfăşurată în regim de videoconferinţă au mai participat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a precizat pentru Ziarul BURSA că, în cadrul întâlnirii de ieri, nu s-a discutat despre plafonarea preţurilor la alimentele de bază.

Amintim că, recent, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul nu ia în calcul plafonarea preţurilor la alimente. Orban a spus: „Este nevoie de creşterea producţiei agricole, este foarte important pentru economia de ansamblu, pentru că alte domenii economice îşi vor reveni mai greu. În privinţa plafonării, este greu, dacă nu aproape imposibil de instituit un mecanism de plafonare. Soluţia cea mai bună este de a creşte producţia”.

În acelaşi sens s-a pronunţat şi Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care a precizat: „Monitorizăm zilnic preţurile la raft şi ţinem legătura cu producătorii, procesatorii şi comercianţii. Toţi trebuie să treacă împreună peste criză şi nimeni nu trebuie să piardă. Plafonarea preţului la raft este o prostie mare care îl va distruge pe producătorul român, pe micul producător şi va încuraja specula”.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a arătat că preţurile nu sunt atât de mici ca în urmă cu câteva luni, că sunt disfuncţionalităţi în piaţă, dar nu este o situaţie generalizată, comerţul cu produse alimentare funcţionând normal.

Sursa stire bursa.ro