15 octombrie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

Legatura dintre gingivila si Alzheimer

Intelegerea dezvoltarii bolii Alzheimer este un subiect inca in plina cercetare in zilele noastre. Progresele stiintifice au sugerat ca orice, de la genetica la stilul de viata, poate fi un factor de risc pentru acest declin cognitiv.

In ciuda investigatiilor si studiilor clinice constante, motivele exacte pentru care unii dezvolta Alzheimer sunt destul de intunecate. Desi tot mai multe cercetari trateaza acest subiect, este totusi posibil sa doresti sa faci o vizita la cabinetul stomatologic pentru a-ti verifica sanatatea dintilor si a gingiilor.

Cand oamenii se gandesc la dementa si Alzheimer, nu se gandesc mai intai la boala gingivala si la sanatatea orala.

Cum poate boala gingivala sa ajunga la creier?

Unii oameni de stiinta au inceput sa investigheze o bacterie numita Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis) ca un posibil agent cauzal al bolii Alzheimer. Este cunoscut faptul ca acest agent patogen declanseaza boala gingivala si cauzeaza gingivita in stadiile sale timpurii.

Medicii au descoperit ca pacientii cu Alzheimer au o rata mai mare de gingivita si boala parodontala avansata decat altii.

Mai mult, cercetatorii au gasit concentratii neobisnuit de mari de proteine produse de P. gingivalis in creierul persoanelor cu boala Alzheimer. Aceste proteine reactioneaza cu proteinele beta-amiloide si enzimele toxice pentru a forma placi amiloide. Aceste placi insolubile creeaza inflamatii si pot distruge celulele creierului. Iar aceasta distrugere a celulelor creierului poate cauza simptomele Alzheimerului.

Dar cum ajunge aceasta bacterie din dinti in creier? Se pare ca bacteriile care provoaca afectiuni ale gingiilor se pot strecura in lichidul coloanei vertebrale, dar si in fluxul sanguin. In cele din urma, isi croiesc drum spre tesutul creierului.

Gaurile lasate de pierderea dintilor din cauza bolii parodontale pot fi o alta cale prin care bacteriile orale pot calatori spre creier. De fapt, ratele de dementa cresc odata cu numarul de dinti pierduti. Pierderea dintilor este adesea o consecinta a bolii parodontale si, de fapt, a lipsei de tratament boala parodontala, tratament care nu numai ca poate preveni pierderea dintilor, dar poate, de asemenea, sa inlature complet bacteriile orale si sa readuca sanatatea gingiilor.

Daca in prezent te confrunti cu gingivita, nu este nicio rusine. Se pare ca mai bine de jumatate dintre romani au parte de boli gingivale la un moment dat in viata lor.

Indiferent in ce stare se afla gingiile tale, este crucial sa ai grija de ele, pentru sanatatea ta si pentru viitorul tau. Dupa cum ai citit, igiena dentara este o problema majora pentru sanatate.

Iti poti imbunatati sanatatea gingiilor printr-o igiena orala corecta (din care sa nu lipseasca ata dentara), o dieta sanatoasa si, nu in ultimul rand, mergand la medicul stomatolog de doua ori pe an pentru un control de rutina si o curatare dentara profesionala.