La ASF ticăie bomba !
Scandalul izbucnit în jurul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a escaladat, ajungând la cote maxime, în ultima perioadă. Protestele din sectorul asigurărilor, dar şi haosul din piaţa de capital vin pe fondul lipsei de supraveghre, apreciază cei implicaţi.
Atât consumatorii de servicii financiare, cât şi sindicaliştii şi patronatele din domeniu, transportatorii, brokerii de asigurări, constatatorii şi lichidatorii de daune, cu toţii s-au revoltat împotriva situaţiei, arătând cu degetul către ASF şi mai ales către modul în care este condusă această instituţie.
La Autoritatea de Supraveghere Financiară este o vraişte totală, lipsesc oamenii capabili, care să reglementeze piaţa şi să protejeze consumatorii, consideră jucătorii din sector, apreciind că la ASF se resimte acut lipsa unui preşedinte, iar problemele grave se acumulează constant, în special în domeniul asigurărilor şi pe piata de capital.
Sursele citate se tem, printre altele, că marii investitori din asigurări îşi vor retrage afacerile din ţara noastră, Autoritatea stând, astfel, pe un mare butoi cu pulbere, care, atunci când va exploda, va produce distrugeri mari, nu doar în industria asigurărilor.
Haosul din piaţa de asigurări şi reasigurări este din ce în ce mai mare de când a plecat Leonardo Badea din funcţia de preşedinte al ASF, spun jucătorii din domeniu, precizând că, în conducerea ASF, nu sunt puşi oameni care să supravegheze piaţa, ci persoane care vin în sprijinul asigurătorilor, nicidecum al consumatorilor care plătesc poliţă obligatorie prin lege. Dacă nu există conducător, nu îşi asumă nimeni responsabilitatea, conchid sursele citate.
În acest context, mai multe organizaţii care fac parte din Grupul Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor de servicii financiare non-bancare, organizat pe lângă ASF, solicită, într-o scrisoare deschisă transmisă ieri Parlamentului, resetarea activităţii ASF, pornind chiar de la nivelul conducerii acesteia.
Organizaţiile semnatare, care reprezintă atât mediul de business, cât şi sindicatele, consumatorii şi profesioniştii independenţi a căror activitate intră în aria de reglementare a ASF, consideră că instituţia traversează o gravă criză de autoritate şi de leadership, care trebuie depăşită rapid, pentru ca activitatea pe toate cele trei pieţe reglementate şi supravegheate de către ASF (piaţa asigurărilor, piaţa de capital şi piaţa pensiilor private) să se îmbunătăţească substanţial, iar încrederea consumatorilor în diversele lor ipostaze (asiguraţi, investitori de retail, participanţi şi beneficiari de pensii private) să revină la un nivel care să susţină creşterea activităţii pe cele trei pieţe.
Organizaţiile semnatare îl susţin pentru şefia ASF pe senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir, cunoscut pentru promovarea mai multor legi în domeniul bancar. Sursele citate consideră că doar Daniel Zamfir „are un profil care, pe de o parte, este asemănător cu cel al fostului preşedinte ASF, Leonardo Badea, prin prisma experienţei parlamentare în ambele Camere ale Parlamentului, unde a deţinut poziţii de conducere în comisiile de specialitate, iar pe de altă parte a dovedit capacitatea de a dialoga şi de a ţine cont de interesele şi argumentele tuturor părţilor interesate (mediu de business, sindicate, asociaţii de consumatori, profesionişti independenţi etc.), ceea ce creează toate premisele unui mandat de succes la conducerea ASF”.
Amintim că senatorul social-democrat şi-a depus candidatura pentru fotoliul de preşedinte al ASF în luna februarie a acestui an, după ce a fost propus de PSD pentru această funcţie.
Daniel Zamfir ne-a declarat, la acea vreme: „Mi-au propus mai de mult colegii de partid să candidez pentru funcţia de preşedinte al ASF, iar pe mine mă onorează această propunere a colegilor mei. Vom vedea ce se va decide în CEx”.
Vineri, domnul Zamfir ne-a spus că decizia va fi luată în plenul reunit al celor două camere parlamentare, nefiind stabilită o dată pentru acest lucru. Domnia sa ne-a precizat că au mai avut loc discuţii pe subiect în Cex-ul partidului, la finalul lunii februarie, domnia sa fiind singurul candidat propus din partea PSD, dar că, în contextul măsurilor adoptate pe fondul pandemiei de Covid 19, cele două camere parlamentare nu s-au mai reunit, decizia cu privire la viitorul şef al ASF urmând să fie luată.
„Parlamentul va decide, în urmatoarele saptamâni, cine va fi şeful ASF”, ne-a precizat senatorul.
Fiecare partid poate veni cu candidaţii săi şi, de asemenea, pe lista aspiranţilor la şefia ASF pot fi şi candidaţi independenţi, ne-a mai explicat Daniel Zamfir, subliniind că propunerea PNL este Nicu Marcu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi. „Unii social-democraţi l-ar dori în fruntea Autorităţii de Supraveghere Financiară pe Ionuţ Mişa, fostul ministru de Finanţe”, ne-a mai spus parlamentarul.
Fotoliul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară a rămas vacant după ce fostul şef al ASF Leonardo Badea a fost numit în conducerea Băncii Naţionale a României (BNR), ca viceguvernator, mandat pe care şi l-a început în data de 11 octombrie 2019.
De atunci, diverse nume au început să apară în piaţă pentru ocuparea acestei funcţii, printre acestea numărându-se şi fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici.
De la plecarea lui Leonardo Badea la BNR, interimatul la şefia ASF este asigurat de Doina Dascălu, prim-vicepreşedinte al instituţiei.
În prezent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) stă pe un butoi de publere, este de părere senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir.
În contextul scandalurilor care au loc în ultima perioadă, atât în domeniul asigurărilor, cât şi în piaţa de capital, parlamentarul ne-a declarat: „Este o nebunie ce se întâmplă acolo. Acestei instituţii îi lipseşte în mod clar un leadership. Deciziile ASF sunt mai degrabă în defavoarea consumatorilor, decât în favoarea lor, aşa cum ar fi normal. Hotărârile şi atitudinea ASF s-au poziţionat în mod vădit de partea companiilor de asigurări.
Pe piaţa de capital este un haos inimaginabil, în asigurări la fel, este scandal în toate domeniile pe care le supraveghează. Nu se poate ca o instituţie să fie măcinată în acest hal de scandaluri, să fie acuzată că nu îşi exercită rolul în sectoarele pe care le acoperă. Practic, această instituţie nu există”.
• „ASF – implicată în schimburi de replici tăioase şi în conflicte între actori ai mediului de business, intens reflectate în mass-media”, subliniază scrisoarea citată
În ultima vreme, în special în contextul în care ASF a rămas fără preşedinte, printre altele, instituţia este implicată în schimburi de replici tăioase şi chiar în conflicte între diverşi actori ai mediului de business, intens reflectate în mass-media, subliniază semnatarii scrisorii citate.
Aceştia mai arată: „În zona asigurărilor, în special în ceea ce priveşte asigurarea de răspundere civilă, obligatorie prin lege, asistăm la o explozie a numărului de petiţii, majoritatea având la bază neplata în termen a despăgubirilor de către unele dintre societăţile de asigurare. Este vorba de o piaţă extrem de concentrată, în care două societăţi de asigurări deţin, împreună, 70% din piaţă şi în care sancţiunile aspre din partea ASF, care să descurajeze un comportament contravenient al societăţilor de asigurare, se lasă îndelung aşteptate.
În zona pieţei de capital, ultimele săptămâni au fost, de asemenea, ocupate de scandaluri în serie care vizează diferite grupuri de interese care se luptă pentru conducerea a două societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), cu adunări generale ţinute în faţa sediului, cu numeroase contestări în justiţie, suspendări de la tranzacţionare şi chiar plângeri penale, numele instituţiei şi unul dintre conducătorii ASF aflându-se în prim-planul acestor scandaluri. Asta în timp ce milioane de acţionari persoane fizice ai celor două SIF-uri privesc cu stupoare la ceea ce se întâmplă, fără a primi niciun fel de explicaţii din partea celor care ar trebui să le protejeze interesele.
În zona pensiilor administrate privat, ASF fost absentă din dezbaterea publică în momentul în care a fost pusă în discuţie însăşi existenţa Pilonului II de pensii, administrate privat, deşi are ca obiectiv stabilit prin lege asigurarea unei funcţionari eficiente a sistemului de pensii private şi protejarea intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor”.
Documentul este semnat atât de reprezentanţi din mediul de business, cât şi de sindicate, consumatori şi profesionişti independenţi a căror activitate intră în sfera de reglementare a ASF: Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor (APCONS), Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Asociaţia Constatatorilor şi Lichidatorilor de Daune din Evenimente Rutiere (ACLIDER), Asociaţia Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor (APRD), Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Asociaţia Expert Auto Independent (EAI), Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) şi Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR).
Contactaţi de ziarul BURSA, cei mai mulţi dintre ei ne-au făcut cunoscute opiniile lor pe subiect, iar alţii nu au dorit să fie citaţi cu cele semnalate sau au refuzat să comenteze pe subiect.
• Liberalii vor demisia conducerii ASF dacă raportul de activitate este respins
În timp ce piaţa aşteaptă ca Parlamentul să desemneze un şef la ASF, un proiect controversat pe tema conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară urmează să fie votat în plenul Senatului, după ce a trecut de Camera Deputaţilor. Este vorba despte o iniţiativă legislativă a liberalilor care prevede ca şefii ASF să fie demişi dacă raportul anual de activitate este respins. Senatorii din Comisia de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital nu sunt de acord cu acest lucru, ei dând aviz negativ, zilele trecute, raportului întocmit pe marginea acestui proiect de lege.
Daniel Zamfir ne-a explicat: „A venit în urmă cu câteva luni acest proiect de lege de la PNL şi a trecut tacit de Camera Deputaţilor, odată cu celelalte iniţiative legislative, când a început criza. Textul proiectului spune că, dacă raportul anual de activitate al ASF este respins, atunci să fie demisă şi conducerea. Cu siguranţă proiectul a fost scris în ideea că, la anul, va fi o altă majoritate parlamentară, care va trebui să aibă posibilitatea să schimbe conducerea, în cazul în care aceasta va fi de la alt partid. Dar instituţiile noastre de control similare cu cele europene trebuie să aibă asigurată o stabilitate, nu poţi da jos conducerea dacă respingi raportul de activitate la o autoritate cum este ASF. Cum ar fi să fie aşa la toate instituţiile de control? Cu aceste instituţii nu te joci, trebuie să avem stabilitate!”
Daniel Zamfir ne-a mai spus că proiectul de lege va intra la vot în plenul Senatului, cel mai probabil săptămâna viitoare.