17 iulie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

Iranul eşuează să plasaseze pe orbită satelitul Zafar – 10.02.2020

2 min read

Iranul a eşuat să plaseze pe orbită un nou satelit de observaţie ştiinţifică, în cadrul unui program spaţial pe care-l prezintă drept „paşnic”, dar pe care Statele Unite l-au catalogat drept o „provocare”, relatează AFP.

Lansarea satelitului Zafar „a eşuat”, a anunţat pe Twitter ministrul iranian al Telecomunicaţiilor Mohammad Javad Azari Jahromi.

Satelitul, lansat duminică, la ora locală 19.15 (17.45, ora României), a atins „90% din traiectoria” prevăzută, la o înălţime de 540 de kilometri, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului Spaţial din cadrul Ministerului irianian al Apărării, citat de un canal al televiziunii de stat.

„(Lansatorul) Simorgh a propulsat cu succes satelitul Zafar în spaţiu, însă lansatorul nu a atins viteza necesară pentru a plasa satelitul pe orbita vrută”, a precizat el, fără să precizeze unde se află satelitul.

„Am atins cea mai mare parte a obiectivelor pe care le-am stabilit, iar într-un viitor apropiat, analizând aceste date, vom proceda la viitoarele etape”, a dat asigurări Hosseini.

„Suntem INVULNERABILI! Avem alţi sateliţi iranieni viitori!”, a afirmat, la rândul său, ministrul Telecomunicaţiilor.

Această lansare intervine într-un context de tensiuni sporite între Teheran şi Washington, după retragerea unilaterală a Statelor Unite, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, urmat de o restabilire a unor sancţiuni americane drastice impuse Republicii islamice.

Washingtonul a avertizat, de asemenea, în trecut, împotriva oricărui program spaţial iranian, catalogând tirul efectuat de Teheran al unei rachete cu rază lungă de acţiune în vederea lansării unui satelit, în ianuarie 2019, drept o încălcare a unei rezoluţii ONU vizând să limiteze dezvoltarea capacităţilor balistice iraniene.

„Iranul nu a reuşit să lanseze un satelit azi. Ei eşuează de asemenea să trimită armament în Siria şi Liban, pentru că noi operăm acolo tot timpul, inclusiv în aceste zile”, a reacţionat, la rândul său, premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu.

Sursa stire bursa.ro