ÎN 2019: Comerţul en gros a crescut cu 5,7% – 17.02.2020

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a crescut cu 5,7% în 2019, serie brută, faţă de anul anterior, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În 2018, faţă de 2017, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în termeni nominali, a înregistrat o creştere de 9%.

În 2019, faţă de 2018, în termeni nominali, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 5,7% datorită creşterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+11,1%), comerţul cu ridicata nespecializat (+10,2%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+9,5%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+9,0%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+6,4%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+3,3%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+1,8%).

Cifra de afaceri la activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata a scăzut cu 12,2%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2019, comparativ cu luna decembrie 2018, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 7,1%.

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete. Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

Sursa stire bursa.ro