24 iunie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

IAŞI: Deputatul PNL Marius Bodea vrea transport gratuit pentru toţi cetăţenii municipiului – 07.02.2020

2 min read

Deputatul Marius Bodea, preşedintele Organizaţiei Municipale a Partidului Naţional Liberal Iaşi, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că îşi doreşte ca locuitorii municipiului să beneficieze de transport public gratuit, la fel ca în capitala Estoniei.

Deputatul PNL Marius Bodea, fost candidat în 2016 pentru Primăria Iaşi, a declarat că este nemulţumit de faptul că municipalitatea cheltuie anual 32 de milioane de euro pentru transportul în comun, dar nu toţi cetăţenii beneficiază de gratuităţi.

„În acest moment în Iaşi avem un transport public care costă anual 32 de milioane de euro. Din această sumă, ieşenii subvenţionează transportul public cu 20 milioane de euro. Cu toate astea, transportul public nu a devenit alternativă la transportul motorizat, la maşina personală. În continuare ieşenii preferă să folosească maşinile proprii pentru că transportul public nu este deloc atractiv. Eu am venit cu o soluţie care prinde deja contur în întreaga UE. Şi anume, din 2020, din iunie, proiectul meu la Primărie este să avem transport public gratuit în Iaşi”, a spus deputatul Marius Bodea.

În opinia reprezentantului PNL Iaşi, nu numai gratuitatea transportului public este soluţia, ci şi reînnoirea flotei mijloacelor de transport în comun cu autovehicule care să nu aibă normă de poluare sub Euro 6, autobuze electrice.

Parlamentarul liberal ieşean, a spus, totodată, că doreşte reinstalarea reţelei de troleibuzelor pe axele principale ale oraşului, dar şi tramvaie noi, toate aceste mijloace de transport în comun urmând a avea un program predictibil.

„În susţinerea acestui proiect am adus un exemplu, cel al Tallinn-ului, capitala Estoniei, care a luat această măsură din 2013. Dincolo de faptul că oraşul nu mai este unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa, cifrele arată că această măsură este susţinută din bugetul local cu 12 milioane de euro. (…) Au realizat ceea ce îşi doreau: traficul este fluid, locuitorii folosesc mijloacele de transport. Este interesant faptul că multe persoane au venit şi s-au stabilit aici cu rezidenţa fiscală. Acest proiect de transport public gratuit aduce peste ani profit suplimentar la bugetul local de 20 milioane de euro de la cei care şi-au stabilit rezidenţa fiscală acolo pentru că au considerat oraşul ca fiind atractiv din cauza transportului public gratuit”, a mai spus deputatul Marius Bodea.

Sursa stire bursa.ro