14 octombrie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

ESTIMĂRI LA NIVEL MONDIAL Investiţiile străine directe, afectate sever de pandemia de Covid-19 – 28.04.2020

Multinaţionalele vor avea profituri în scădere, deci mai puţine resurse de reinvestit

Criza generată de pandemia de coronavirus (Covid-19), care se resimte în majoritatea sectoarelor de activitate, va afecta şi segmentul investiţiilor străine directe (ISD), respectiv economia globală, potrivit aşteptărilor specialiştilor.

Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) estima, la data de 9 martie, că fluxurile globale de investiţii străine directe vor scădea cu 5-15% în 2020 şi 2021. Dar, cu numai o lună mai târziu, estimarea a fost înrăutăţită, arătând un declin alarmant de 30-40%.

„Izbucnirea şi răspândirea Covid-19 va provoca o scădere dramatică a fluxurilor globale de investiţii străine directe”, afirmă James Zhan, directorul departamentului de investiţii şi întreprinderi din cadrul UNCTAD, citat de presa străină.

În condiţiile date, UNCTAD preconizează că incertitudinea economică creată de pandemia globală de Covid-19 determină companiile multinaţionale să-şi restricţioneze cheltuielile de capital, lovind direct fluxurile de ISD. Întrucât aceste societăţi vor avea profituri în scădere la filialele lor străine, vor avea mai puţine resurse de reinvestit.

UNCTAD informează că profiturile reinvestite constituie aproximativ 40% din intrările ISD totale în economiile cele mai afectate de Covid-19, inclusiv SUA, UE şi Australia.

Mai mult, sursa menţionează că cele mai mari 5.000 de multinaţionale, care sunt responsabile, împreună, pentru o proporţie substanţială din ISD-urile globale, şi-au redus cu 30%, în medie, estimările de profit pentru 2020.

Revizuirile în sens negativ ale estimărilor de câştiguri sunt mai severe în ţările dezvoltate, care sunt surse majore de ieşiri de ISD. Estimările privind profitul multinaţionalelor din ţările dezvoltate au fost revizuite în jos cu 35%, comparativ cu 20%, în cazul celor din economiile în curs de dezvoltare, potrivit sursei.

Revizuirile în scădere (medii) sunt semnificative în SUA, unde profiturile estimate de companii au fost reduse la jumătate, din cauza ponderii multinaţionalelor din sectorul energetic. Revizuiri în scădere au fost făcute şi în Europa, şi ele sunt mai severe decât în Asia, conform UNCTAD.

Sursa menţionată subliniază că pandemia afectează, de asemenea, modul de realizare a investiţiilor: fie că e vorba despre investiţii de la zero sau expansiuni, fie de fuziuni şi achiziţii transfrontaliere, acestea sunt întârziate, iar în unele cazuri, chiar anulate.

UNCTAD: Industria energetică, transportul aerian, producţia auto – domeniile cele mai afectate de criză, deocamdată

Pe măsură ce carantina impusă de pandemie continuă, cele mai afectate sectoare de revizuirea în scădere a estimărilor de venit includ industria energetică şi a materiilor prime (-208% pentru energie), transportul aerian (-116%) şi sectorul auto (-47%), potrivit UNCTAD, care anticipează că vor urma alte domenii, care se confruntă în prezent cu declinul cererii.

Odată cu impunerea de restricţii călătoriilor internaţionale, companiile aeriene au suferit o scădere rapidă a veniturilor, iar câştigurile de la nivelul întregii industrii au fost revizuite drastic în sens negativ, arată sursa, menţionând că actuala criză evidenţiază cât de important este turismul pentru economia lumii. Acest sector reprezenta 10,4% din PIB-ul global (8,8 trilioane de dolari) în 2019, potrivit Consiliului Mondial al Călătoriilor şi Turismului, care adaugă că unul din cinci locuri de muncă create între 2014 şi 2019 a fost în turism.

Şi sectorul auto se confruntă cu numeroase provocări: restricţii în lanţul de aprovizionare, siguranţa forţei de muncă, închiderea depozitelor şi scăderea cererii. Potrivit GlobalData, în Europa şi America de Nord, aproximativ 3,2 milioane de vehicule uşoare au fost abandonate în privinţa producţiei, în cursul săptămânii încheiate în 6 aprilie, ceea ce înseamnă 101,8 miliarde de dolari – venituri pierdute.

Producătorii auto pun în aplicare proceduri de urgenţă, astfel că Fiat Chrysler, Toyota, Daimler, Ford şi General Motors se orientează către pieţele de capital în încercarea de a-şi asigura linii de credit care valorează, per total, 55 de miliarde de dolari. Companiile în cauză urmăresc astfel să se menţină pe linia de plutire.

Un alt sector care suferă este cel al construcţiilor. GlobalData se aşteaptă ca producţia globală din construcţii să scadă cu 1,4% în 2020.

„Deşi industria construcţiilor a fost în unele cazuri scutită de restricţii asupra activităţii, doar câteva pieţe majore vor reuşi să înregistreze o creştere a producţiei, în 2020”, potrivit GlobalData, care adaugă: „În pofida pachetelor uriaşe de stimulare, a reducerilor puternice ale ratelor dobânzii şi a altor măsuri de politică fără precedent – luate pe toate pieţele majore -, industria construcţiilor va fi puternic afectată de perturbarea pe scară largă a activităţii economice şi de o scădere probabilă a investiţiilor, proiectele planificate fiind amânate sau anulate”.

GlobalData se aşteaptă ca, în domeniul construcţiilor, sectoarele comercial şi industrial să fie cel mai puternic lovite de efectele pandemiei, deşi segmentul rezidenţial va avea la rândul său probleme, pe măsură ce activitatea economică slăbeşte, iar şomajul creşte (în pofida dobânzilor scăzute şi a pachetelor de sprijin guvernamental).

„Există un risc major ca o proporţie considerabilă din proiectele aflate în stadiu incipient din aceste sectoare să fie anulate sau cel puţin puse în aşteptare, urmând să fie lansate doar câteva proiecte noi începând din al doilea trimestru al anului 2020, pe măsură ce firmele îşi revizuiesc planurile de extindere”, subliniază GlobalData.

GlobalData: 50% dintre companii cred în perspectivele lor de creştere, după pandemie

Într-o notă ceva mai pozitivă, GlobalData anticipează că, deşi îngrijorarea legată de efectele pandemiei de Covid-19 este semnificativă în rândul oamenilor de afaceri, aceştia rămân optimişti în ceea ce priveşte perspectivele de creştere ale companiilor lor. Dintr-un eşantion de 10.906 companii supuse unei analize în data de 6 aprilie, 50% sunt optimiste în ceea ce priveşte creşterea lor viitoare, în ciuda preocupărilor legate de Covid-19, şi numai 35% afişează o poziţie mai pesimistă.

Un sondaj realizat între 26 februarie şi 3 martie de Consiliul de afaceri China-Marea Britanie (CBBC) arată acelaşi lucru. Pe măsură ce sectorul de producţie din China începe, încet, să-şi revină după criza coronavirusului, sondajul noetază că doar 3% dintre exportatori intenţionează să-şi reevalueze strategiile de investiţii pe termen lung în China.

„Întreprinderile britanice privesc spre orizont, deşi resimt impactul semnificativ cauzat de focarul de Covid-19”, declară diresctorul executiv al CBBC, Matthew Rous.

Şi cifrele GlobalData arată că regiunea Asia-Pacific începe să se refacă. Conform sursei, numărul de tranzacţii din această regiune – care includ fuziuni, achiziţii, parteneriate, oferte de acţiuni – a crescut cu 56,7% în săptămâna încheiată în 5 aprilie 2020, comparativ cu săptămâna anterioară. În intervalul menţionat, volumul afacerilor din China a sporit cu 52,3%, în Japonia – cu 68,6%, în India – cu 93,3%, iar în Coreea de Sud – cu 38,9%.

UNCTAD: Agenţiile guvernamentale care atrag ISD trebuie să-şi schimbe strategiile

Criza actuală a îngreunat sarcinile agenţiilor guvernamentale care se ocupă cu atragerea de ISD, iar experţii cer, în noul context, o recalibrare urgentă a strategiilor acestora.

„Sprijinul şi pregătirea agenţiilor de promovare a investiţiilor de-a lungul crizei şi perioadei de recuperare ar putea avea un efect de durată asupra relaţiilor lor cu investitorii”, spune James Zhan, directorul departamentului de investiţii şi întreprinderi din cadrul UNCTAD, adăugând: „Săptămânile trecute, agenţiile din întreaga lume şi-au schimbat modul de operare, răspunzând rapid nevoilor în schimbare ale clienţilor lor şi reasigurând investitorii că sunt acolo pentru a-i susţine. Multe agenţii lucrează de acasă, serviciile pentru clienţi s-au mutat online, iar site-urile web şi de social media au devenit principalele platforme de comunicare”.

UNCTAD a monitorizat răspunsurile acestor entităţi printr-un sondaj realizat pe un eşantion de 174 de site-uri ale agenţiilor naţionale, în intervalul 23 martie-3 aprilie 2020, concluzionând că majoritatea agenţiilor (64%) au răspuns rapid provocărilor create de pandemie.

WEF: Pandemia a şters 500 de miliarde de dolari din ISD, iar răul aşteptat pare că va fi mai mare

Investiţiile străine directe reprezintă un barometru al sănătăţii companiilor internaţionale şi al capacităţii lor de a genera creşterea globală, potrivit Forumului Economic Mondial (WEF), care atrage atenţia că, până la urmă, criza ar putea genera oportunităţi.

WEF aminteşte că, după criza financiară din 2007-2008, mai precis în 2009, ISD-urile au scăzut cu 37%, la 1,1 trilioane de dolari. La debutul pandemiei, spune WEF, a fost ştearsă deja o sumă de 500 de miliarde de dolari în domeniul investiţiior străine, iar răul aşteptat în materie pare că va fi mai mare.

În situaţia dată, WEF atrage atenţia asupra protecţionismului. Chiar dacă salvgardarea are sens şi este în interesul unei ţări să pună bariere temporare în calea investiţiilor, ca măsură de protecţie, acestea nu trebuie menţinute după criză.

Într-un moment în care companiile pierd mult din valoarea lor, pot să apară oferte de preluare la preţuri derizorii în sectoarele cheie, care trebuie apărate, respectiv trebuie păstrate în mâinile investitorilor interni, spun specialiştii WEF, subliniind însă că astfel de măsuri au sens pe termen scurt şi nu trebuie menţinute odată cu ridicarea stării de urgenţă.

Conform WEF, în următoarele luni vom afla cât de mult afectează aceste măsuri şi perspectiva deglobalizării fluxurile libere de ISD, şi dacă ceea ce vedem astăzi în termeni de restricţii reprezintă doar vârful iceberg-ului.

Sursa stire bursa.ro