24 iunie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

Emmanuel Macron îi îndeamnă pe europeni la un „dialog strategic” pe tema disuasiunii nucleare – 07.02.2020

3 min read

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a îndemnat vineri pe europeni să dezvolte o „mai mare capacitate de acţiune” împotriva dezordinilor mondiale şi să participe la viitoare negocieri cu privire la controlul armamentului, asociindu-se unui „dialog strategic” pe tema rolului disuasiunii nucleare franceze, relatează AFP.

Europenii nu pot „să se cantoneze la un rol de spectatori” ai cursei înarmării nucleare al cărei teatru riscă să fie din nou Bătrânul Continent, a lansat el într-un discurs despre strategia Apărării şi disuasiunii franceze, în faţa unui public numeros de ofiţeri francezi şi ataşaţi în domeniul Apărării, în prezenţa miniştrilor de externe Jean-Yves Le Drian şi Armatelor Florence Parly.

„În ultimul deceniu, echilibrele strategice, politice, economice, tehnologice, energetice şi militare au fost amplu puse în discuţie şi vedem în prezent apărând ceea ce ar putea pune în dificultate pacea dobândită după atâtea drame pe continentul nostru”, a avertizat el într-un tur de orizont al bulversărilor de după Războiul Rece.

Acest discurs foarte aşteptat – care a durat o oră şi un sfert – este un exerciţiu impus fiecărui preţedinte francez, comandant suprem şi şef al doctrinei disuasiunii nucleare, considerată de către Franţa cheia de boltă a strategiei sale în domeniu Apărării şi garanţia ultimă a intereselor sale vitale.

Lumea se confruntă cu „o competiţie globală între Statele Unite şi China”, cu o „dezintegrare accelerată a ordinii juridice internaţionale” şi cu o dezintegrare a arhitecturii controlului armamentului în Europa, tot atâtea provocări cărora europenii trebuie, consideră Macron, să le răspundă printr-o „mai mare autonomie strategică”.

„Franţa este convinsă că securitatea pe termen lung a Europei trece printr-o alianţă cu State Unite”, a declarat el în contextul unor îngrijorări ale anumitor state membre UE – şi anume din Europa de Est, care-şi încredinţează în primul rând securitatea NATO.

„Însă securitatea noatră trece de asemenea, în mod inevitabil, printr-o mai mare capacitate de acţiune autonomă a europenilor”, subliniază el.

Recenta denunţare de către Washington a Tratatului ruso-american din 1987 cu privire la armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune (INF), care interzicea rachetele cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri, plasează din nou Europa în centrul unei potenţiale curse a înarmării, ca pe vremea rachetelor de tip Pershing II şi SS-20.

Washingtonul ameninţă în plus să nu prelungească Tratatul New START cu privire la armamentul strategic nuclear încheiat în 2010, după expirarea sa în 2021.

Emmanuel Macron le-a propus totodată ţărilor europene „un dialog strategic” despre „rolul disuasiunii nucleare franceze” în securitatea Europei, fără să precizeze dacă regatul Unit post-Brexit este vizat de această propunere.

Franţa este singurul stat membru UE dotat cu arma atomică după ieşirea Regatului Unit.

Forţele nucleare franceze „consolidează securitatea Europei prin însăşi existenţa lor, iar în acest sens au o dimensiune autentic europeană”, a subliniat el.

Sursa stire bursa.ro