EJOBS ROMÂNIA: „Jumătate dintre candidaţii activi caută un loc de muncă în Bucureşti” – 30.01.2020

Bucureştiul ocupă primul loc atunci când vine vorba despre piaţa muncii – atât pentru candidaţi, cât şi pentru angajatori, deţinând cele mai mari companii din ţară, dar şi cea mai consistentă bază de candidaţi, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Astfel 41,5% dintre candidaţii activi, la nivel naţional, se află în Bucureşti şi caută un loc de muncă tot aici.

Potrivit sursei citate, Clujul este judeţul cu următoarea cea mai ofertantă situaţie, deşi se află la distanţă semnificativă faţă de Bucureşti – înglobează 7% din numărul total de candidaţi.

Bogdan Badea, CEO eJobs România, a declarat: „Când vine vorba despre Cluj, lucrurile au explodat în ultimii ani, de când a crescut exponenţial volumul investiţiilor străine. Din foarte multe puncte de vedere – şi aici mă refer la dinamica angajărilor, la salarii, la relaţia dintre angajaţi şi angajatori – Clujul a devenit din ce în ce mai apropiat de Bucureşti. Într-atât de apropiat încât începem să vedem un flux invers al migraţiei – nu mai sunt atât de mulţi clujeni care vin să lucreze în Capitală cât sunt mai degrabă bucureşteni care vor o relocare definitivă în Cluj.”

În ceea ce-i priveşte pe candidaţii din Capitală, 37% se află la început de carieră, aproape 50% sunt mid şi senior level şi 10% au poziţii de management. Următoarele judeţe, în funcţie de numărul de candidaţi activi pe care îl au, sunt Timiş, Braşov şi Iaşi. Lista este continuată de Constanţa, Prahova, Sibiu şi Ilfov.

De cealaltă parte a clasamentului se află Covasna, Teleorman, Harghita, Giurgiu sau Călăraşi. Aici, numărul de candidaţi disponibili pentru angajatori este extrem de limitat. „Aceste zone au şi un număr mic de candidaţi, dar şi o ofertă săracă a locurilor de muncă. Sunt, mai egrabă, locuri în care angajatorii caută oameni pentru a-i reloca în oraşe mai mari. Pe de altă parte, şi candidaţii se uită mai mult la joburile postate în oraşele mari din apropiere, iar cei din sudul ţării îşi doresc să facă tranziţia înspre Bucureşti”, adaugă Bogdan Badea.

Numărul de candidaţi la nivel naţional este direct proporţional cu numărul de locuri de muncă oferite de angajatori. Astfel, dintr-un total de aproape 30.000 de joburi active pe eJobs, peste 13.000 sunt pentru Bucureşti. Aproximativ 4.200 sunt pentru Cluj, aproape 4.000 pentru Timiş, 3.300 pentru Iaşi şi 2.900 pentru Constanţa.

Sursa stire bursa.ro