DUPĂ O INSPECŢIE EFECTUATĂ DE ANAF Romgaz trebuie să plătească dividende de 34,85 milioane lei – 19.02.2020

Producătorul de gaze naturale urmează să atace decizia ANAF atât pe cale administrativă cât şi judiciară 

Romgaz Mediaş (SNG) trebuie să plătească dividende de 34,85 milioane de lei, potrivit unui raport întocmit de inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unui control economico-financiar al ANAF realizat la producătorul de gaze naturale între 27 noiembrie 2019 şi 31 ianuarie 2020, se arată într-un raport al companiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Obiectivul inspecţiei economico-financiare a fost verificarea respectării unor

prevederi din OUG 114, potrivit cărora operatorii economici ce au capital integral sau majoritar de stat distribuie şi virează, în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende, 35% din sumele repartizate la alte rezerve, regăsite în conturile de disponibilităţi băneşti existente în casă şi conturi la bănci, precum şi cele aferente investiţiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 şi care la

aceeaşi dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziţie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanţare.

Acţionarii Romgaz au aprobat, în luna aprilie a anului trecut, distribuirea sub formă de dividende a 35% din rezervele existente la 31 decembrie 2018, dar ANAF consideră că, pentru aplicarea art. 43 din OUG 114/2018, compania ar fi trebuit să aplice cota de 35% şi rezervelor constituite în anul 2019 prin Hotărârea AGOA nr. 3/2019, deşi acestea nu se regăseau în sold la 31 decembrie 2018.

„Prin urmare, echipa de inspecţie economico-financiară a emis raportul (…)

prin care societatea trebuie să distribuie dividende suplimentare de 34,85 milioane de lei, din care 24,28 milioane de lei se cuvin acţionarului majoritar. Pentru diferenţa de 24,28 milioane de lei datorată şi nevirată în termenul legal au fost calculate dobânzi în sumă de 1,05 milioane de lei şi penalităţi de întârziere în sumă de 0,526 milioane de lei. Acestea se actualizează până la data stingerii obligaţiei de plată stabilite prin raportul amintit”, menţionează Romgaz în notificare trimisă Bursei.

Producătorul de gaze naturale urmează să ia toate măsurile prevăzute de lege pentru exercitarea căilor de atac, atât pe cale administrativă, cât şi pe cale judiciară, se mai arată în raportul companiei.

Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri deţine 70% din Romgaz, companie a cărei valoare de piaţă la BVB este de circa 13,68 miliarde de lei.

Sursa stire bursa.ro