15 iulie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

DREPT LA REPLICĂ: „Constantin Frăţilă este incompatibil cu funcţia de membru în Consiliul SIF Transilvania” – 10.02.2020

4 min read

Pentru corecta informare a cititorilor Ziarului BURSA, pentru corecta informare a investitorilor/acţionarilor SIF „Transilvania” şi, nu în ultimul rând, a comisarilor ASF care supraveghează piaţa de capital din România, vă prezentăm punctul de vedere al Directoratului SIF „Transilvania” Braşov, referitor la trunchierea adevărului făcută de Constantin Frăţilă, acţionar al societăţii, care se pretinde membru al Consiliului de Supraveghere al AFIA SIF „Transilvania” şi care interpretează legislaţia specifică conform propriilor interese iar ASF, în mod tacit, confirmă o astfel de interpretare.

Mihai Fercală, nici ca persoană fizică, nici ca acţionar în SIF „Transilvania” şi nici ca membru al Directoratului acestei societăţi, nu poate ..”trece..” SIF „Transilvania” nici …”pe persoană fizică…” , nici în interesul lui Constantin Frăţilă, ci este obligat să respecte interesul tuturor acţionarilor societăţii, iar ca preşedinte executiv este obligat să respecte şi să implementeze legislaţia specifică aplicabilă acestui fond de investiţii, fiind obligat să cunoască această legislaţie şi să o aplice ca atare. Orice derogare, scăpare, voită sau involuntară, sub imperiul ameninţării din partea oricui, este imputabilă şi se sancţionează, inclusiv conform legii penale.

„Adevărul” lui Constantin Frăţilă, prezentat în Ziarul BURSA din data de 10 februarie 2020, este …doar al lui Constantin Frăţilă, nu şi al instanţelor de judecată, nici al DIICOT Constanţa şi nici al SIF „Transilvania” şi a structurilor sale de conducere.

Pentru corecta informare a acţionarilor, potenţialilor investitori şi a celor ce supraveghează piaţa de capital din România, publicăm din Ordonanţa DIICOT Constanţa, din data de 03.09.2019, pag. 95, punctul 3., după cum urmează:

…” 3. Declinarea cauzei privind suspecţii FRĂŢILĂ CONSTANTIN cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere a acţiunilor sale pe numele altor persoane, în scopul formării unei majorităţi în adunarea generală, în detrimentul altor acţionari, prevăzut de art. 279 alin .1 lit. a din Legea nr. 31/1990 cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal, SC.ADMINISTRATION STOCK FINANCIAL S.R.L., cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de votare la adunările generale a societăţilor comerciale ca proprietar de acţiuni care în realitate nu îi aparţin, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 279 alin. 1 lit. b din Legea 31/1990, COCIU (fosta FRĂŢILĂ) MARIA-ALEXANDRA, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere a acţiunilor sale pe numele altor persoane, în scopul formării unei majorităţi în adunarea generală, în detrimentul altor acţionari, prevăzută de art. 279 alin.1 lit.a din Legea 31/1990, BOBELEA RAMONA, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de votare la adunările generale a societăţilor comerciale ca proprietar de acţiuni care în realitate nu îi aparţin, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 279 alin.1 lit. b din Legea 31/1990, SIMION DRAGOŞ, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de votare la adunările generale a societăţilor comerciale ca proprietar de acţiuni care în realitate nu îi aparţin, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 279 alin.1 lit.b din Legea nr.31/1990, precum şi infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, faptă prevăzută şi pedepsită de art.367 din Codul Penal, în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Copia soluţiei se comunică Autorităţii de Supraveghere Financiară, S.I.F. Transilvania S.A. şi suspecţilor”.

Având în vedere contestaţia depusă de SIF „Transilvania” la rezoluţia DIICOT Constanţa, împotriva acelei ordonanţe, contestaţie adresată şefului ierarhic superior al procurorului care a emis ordonanţa, DIICOT Constanţa, prin ordonanţa 13/II/2/2019 din data de 22.01.2020, pagina 105 specifică:

….”Pentru celelalte infracţiuni, pentru care competenţa de soluţionare a cauzei nu aparţine Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism s-a dispus declinarea cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. „….

Având în vedere că prin cele două ordonanţe menţionate mai sus nu s-a întrerupt urmărirea penală împotriva suspectului Constantin Frăţilă, conform prevederilor Regulamentului nr. 1/2019 al ASF şi în conformitate cu art.15 din Statutul SIF „Transilvania”, acesta este incompatibil cu calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere al SIF „Transilvania”. Acest lucru i s-a adus la cunoştinţă în cadrul şedinţei Consiliului de Supraveghere din data de 03.02.2020.

Invocarea de către Constantin Frăţilă a unei scrisori emisă de un vicepreşedinte ASF – scrisoare care nu se poate substitui unei Decizii ASF – nu are nici o relevanţă deoarece ASF, ca instituţie de supreveghere a pieţei de capital, nu îşi poate încălca propriile regulamente şi nici actele constitutive ale societăţilor comerciale pe care le supraveghează.

Menţionăm că hotărârile Curţii de Apel din Constanţa, din 17.01.2020 şi din 30.01.2020 nu au legătură cu dosarul penal nr.592/D/P/2017 şi instanţa nu a fost învestită să se pronunţe asupra celor două ordonanţe ale DIICOT Constanţa, ordonanţe care confirmă continuarea urmăririi penale.

Autoritatea de Supraveghere nu trebuie să facă nimic decât să ia act de incompatibilitatea lui Frăţilă Constantin şi să procedeze conform legii, lucru pe care l-am solicitat în repetate rânduri, dar până în prezent nu s-a dispus nici o măsură pentru intrare în legalitate, responsabilitatea integrală pentru consecinţele pe care le suportă SIF „Transilvania”, revenindu-i în totalitate.

Am făcut aceste precizări pentru a se vedea care este adevărul în această speţă, oricine putând trage singur concluziile, citind art.13 din Regulamentul ASF nr.1/2019 şi Actul Constitutiv al SIF „Transilvania”.

Braşov, 10.02.2020 DIRECTORATUL SIF „TRANSILVANIA” BRAŞOV

Dr. ec. Mihai Fercală, Preşedinte Executiv

Dr. ec. Iulian Stan, Vicepreşedinte Executiv

Ec. Ştefan Szitas, Director

Sursa stire bursa.ro