18 iulie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

DONALD TUSK: „Planurile ca Scoţia să revină în UE ar fi primite cu entuziasm” – 02.02.2020

1 min read

Fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk a declarat, într-o intervenţie avută duminică pentru programul „Andrew Marr Show”, de la postul BBC că „se simte foarte scoţian” ca urmare a Brexit-ului şi că ar exista un sprijin larg la Bruxelles pentru ca Scoţia să revină în UE, dacă şi-ar căpăta independenţa, relatează Theneweuropean.

Potrivit sursei citate, Tusk a fost iniţial reticent să comenteze locul Scoţiei în Europa, spunând că ar dori să respecte „suveranitatea” Regatului Unit – o problemă majoră în timpul campaniei Brexit.

Şefa executivului scoţian, Nicola Sturgeon, şi-a manifestat intenţia de a adera din nou la Uniunea Europeană dacă Scoţia va ieşi din Regatul Unit, însă oponenţii ei au atras atenţia că accesul în blocul european nu este garantat, informează Agerpres.

Comentariile lui Tusk intervin după ce un sondaj YouGov releva că 51% dintre scoţieni sprijină independenţa – o majoritate pentru prima dată în cinci ani. Totuşi, majoritatea scoţienilor intervievaţi au declarat şi că nu ar dori alt referendum pe această temă în 2020 sau 2021, ci abia în următorii cinci ani.

Press Association aminteşte că la referendumul din 2016 din Regatul Unit pe tema Brexit-ului, 62% dintre alegătorii scoţieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Sursa stire bursa.ro