18 iunie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

DANIEL TUDORACHE: „Majoritatea membrilor conducerii PSD vor alegeri parlamentare anticipate în aceeaşi zi cu localele” – 11.02.2020

3 min read

Primarul PSD al Sectorului 1 al Capitalei Dan Tudorache declară că majoritatea membrilor conducerii PSD vor alegeri parlamentare anticipate în aceeaşi zi cu localele, el declarându-se însă în favoarea alegerilor la termen sau cel puţin la un interval de timp faţă de locale.

„PSD nu a luat o decizie, dar conducerea agreează ca alegerile să fie în aceeaşi zi. Nici nu ştiu ce va zice Curtea Constituţională. Nu trebuie să fie în aceeaşi zi alegerile. Pot să fie alegeri anticipate, dar la o diferenţă de timp, ca să îţi poţi face campanie. Eu am discutat ieri la CEX cu conducerea PSD şi i-am explicat, dar a zis că vrea alegeri anticipate în aceeaşi timp. Mi-a spus că majoritatea doresc alegeri în aceeaşi zi şi asta am văzut şi eu ieri (nr – luni) în Comitetul Executiv. Dacă majoritatea îşi doreşte acest lucru, vă daţi seama că asta se va face”, a declarat Dan Tudorache pentru psnews.ro.

El se pronunţă în favoarea alegerilor la termen.

„Depăşeam perioada 1 septembrie, când urmau să fie acele măriri de pensii şi salarii. Consider că se doresc alegeri anticipate ca să nu-l prindă ziua de 1 septembrie pe Guvernul actual. Eu aş prefera alegeri la termen, dar până la urmă Guvernul hotărăşte”, a argumentat el.

Tudorache a explicat că au fost discuţii private luni, la Comitetul Executiv al PSD, iar el a transmis că, pentru Bucureşti, ar fi mai bine să aibă loc alegeri separate.

„Eu am vorbit cu conducerea partidului, nu cu colegii. Sunt mai mulţi colegi în PSD care sunt de aceeaşi părere cu a mea. În general, noi la Bucureşti am fi agreat să nu fie alegerile locale şi parlamentare în aceeaşi zi. Asta nu mai e campanie. Nici nu mai ştii ce să le explici oamenilor. Le vorbeşti de măsurile Guvernului sau de ceea ce face primarul? O să fie o bulversare, dar asta este”, a conchis Dan Tudorache.

După şedinţa de luni a conducerii PSD, au apărut informaţii conform cărora lideri PSD, printre care Paul Stănescu şi Lia Olguţa Vasilescu, s-ar fi declarat în favoarea alegerilor parlamentare anticipate, cu condiţia ca acestea să fie simultan cu alegerile locale. Unei astfel de idei i s-au opus atât Dan Tudorache, dar şi liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu.

Ulterior, preşedintele partidului Marcel Ciolacu a explicat că cei mai mulţi dintre membrii Comitetului Executiv au spus că PSD este pregătit pentru orice fel de alegeri.

„Colegii mei au spus că acest partid, PSD, nu trebuie să se teamă de alegeri şi nu are dreptul să se teamă de votul românilor”, a declarat Ciolacu.

Premierul interimar Ludovic Orban a afirmat săptămâna trecută că cel mai probabil alegerile locale vor fi organizate în a doua jumătate a lunii iunie, iar alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc în aceeaşi perioadă. Orban nu a putut preciza dacă cele două tipuri de scrutin ar pitea fi organizate concomitent.

„În ceea ce priveşte alegerile locale este clar că nu pot fi organizate alegeri pe data de 31 şi pe data de 7 pentru că sunt sărbători, Rusalii. Să organizezi înainte de 31 mai, poţi să faci pe 24 mai. E cam devreme pentru că mandatele consiliilor locale şi judeţene expiră la 4 ani după depunerea jurământului, asta înseamnă în a doua parte a lunii iunie, cel mai probabil alegerile locale vor fi fie în 14, fie în 21 iunie, cel târziu 21 iunie” a afirmat Ludovic Orban duminică seară, într-o emisiune la B1 Tv.

Premierul spune că organizarea alegerilor anticipate depinde în mare măsură de viteza cu care se derulează calendarul care să permită din punct de vedere constituţional preşedintelui României să dizolve Parlamentul şi depinde de asemenea de forma finală a legislaţiei privind organizarea scrutinului.

Liderul PNL spune că alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc în perioada 15 – 30 iunie.

„Se pot face în iunie. Aproximativ în perioada 15 – 30 iunie” a spus Orban

Întrebat dacă ar urma să fie organizate în acelaşi timp cele două rânduri de alegeri. acesta a precizat că trebuie consultată o decizie a CCR.

Sursa stire bursa.ro