BUZĂU: Cheltuielile generate de pesta porcină depăşesc 360.000 de lei – 14.02.2020
Buzăul se numără printre primele judeţe unde virusul pestei porcine a fost identificat, însă , autorităţile sanitar-veterinare au reuşit să ţină boala sub control astfel că, în cei aproape doi ani de când a fost confirmat primul focar, nu a fost nevoie de aplicarea măsurii uciderii în masă a animalelor din gospodăriile oamenilor sau din ferme. Totuşi, cel mai mare motiv de îngrijorare al reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare din Buzău îl reprezintă evoluţia pestei porcine în mediul silvatic. Aici au fost omorâţi de vânători mii de porci mistreţi.
• Pesta porcină a ucis mii de animale în ţară
Primul focar de pestă porcină a fost confirmat în judeţul Buzău în septembrie 2018. De atunci, evoluţia bolii a continuat pe aproape tot teritoriul judeţului, în special în zona de câmpie. În total, sute de gospodării au fost afectate, dar intervenţia autorităţilor sanitar-veterinare a fost promptă astfel că în cei aproape doi ani de la apariţia virusului nu s-a impus uciderea în masa a suinelor”. Buzăul are active un număr de cinci focare de pestă porcină, pentru unul dintre ele fiind îndeplinite condiţiile pentru a fi stins în următoarele zile. Potrivit unei statistici naţionale cu privire la numărul de animale ucise prin metoda uciderii preventive a efectivelor de porci de la apariţia pestei porcine, respectiv din 2017 şi 2018, au fost ucişi porci în 279 de localităţi, dintr-un număr de 12.650 de exploataţii şi gospodării, iar numărul total al animalelor ucise preventiv a fost de 80.154. Buzăul însă nu se regăseşte în această statistică, fiind unul din judeţele unde metoda uciderii preventive nu a fost aplicată. Mai mult, judeţul Buzău nu a înregistrat pestă porcină în niciuna dintre exploataţiile comerciale pentru că şi aici avem destul de multe şi importante efective de porci. Nu suntem în situaţia judeţelor învecinate unde s-au înregistrat focare cu efective mari de animale , efective care au fost eutanasiate la momentul la care a apărut pesta porcină africană”, a declarat Ciprian Botezatu, director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău.
• Buzăul, locul trei la numărul mistreţilor ucişi
În schimb, Buzăul ocupă un loc fruntaş în clasamentul mistreţilor ucişi din cauza pestei porcine. Dacă în gospodării autorităţile sanitar veterinare au reuşit să ţină sub control virusul, în mediul silvatic pesta porcină face ravagii. Vănătorii sunt disperaţi pentru că metoda goanei le-a fost interzisă şi prin răspândirea pestei porcine pier şi partidele de vănătoare organizate cu vănători străini care ajungeau la Buzău atât pentru vânat, cât şi pentru turism. ” Un motiv de îngrijorare însă la Buzău este evoluţia pestei porcine în mediul silvatic. Înregistrăm din ce în ce mai multe cazuri la nivelul fondurilor de vănătoare. Nu putem spune că nu ne aşteptam la o astfel de reacţie având în vedere că fondul de vănătoare nu este un spaţiu îngrădit, măsurile de control sunt extrem de ridicate şi nu de fiecare data foarte facile, virusul pestei porcine este vehiculat destul de uşor aproape cu orice, iar populaţia de mistreţi se răspândeşte extrem de repede. Este important de amintit că , cei care sunt implicaţi în activitatea de vânătoare au făcut ca Buzăul să fie pe locul trei în ţară la numărul de mistreţi împuşcaţi. Ne depăşeşc doar judeţele Sălaj şi Bihor, dar care au cu totul alte efective de porci mistreţi”, a explicat directorul adjunct al DSVSA Buzău.
Pentru a combate virusul pestei porcine, la Buzău au fost aprobate prin Comitetul judeţean de Combatere al Bolilor cheltuieli de peste 360.000 de lei. Cea mai mare parte a banilor a mers către despăgubirile gospodarilor care au avut animale înregistrate şi au îndeplinit toate condiţiile impuse de lege pentru a primi bani de la stat după uciderea animalului din curte. Însă, Direcţia Sanitar Veterinară a cheltuit sume importante şi pentru dezinfectanţi sau deplasările făcute în teren. „Cheltuieli PPA au fost repartizate astfel: dezinfectant filtre rutiere 32625 lei; carburant atomizoare 2500 lei; deplasări personal (colegii care au fot trimişi în echipe de ucidere la TL, IL şi DJ) 3063 lei; materiale de intervenţie în exploataţii (echipamente de unică folosinţă, folie PVC, saci polietilenă, măşti faciale, capre pistoale asomare, imobilizatoare porci, seringi, ace, vacutainere sânge, benzi delimitatoare, halate, mănuşi, materiale auxiliare etc. 84510 lei (inclusiv ceea ce mai avem pe stoc pentru intervenţie rapidă în caz de necesitate), despăgubiri pestru 56 de dosare totalizând un număr de 268 porci în valoare de 239432 lei”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Buzău.
Sursa stire bursa.ro