BMW i Vision Dee, prezentat la CES 2023

Conform celor de la BMW Group, conceptul i Vision Dee este o viziune despre un sedan futurist de clasă medie, cu un limbaj de design aparte. Denumirea Dee ascude, de fapt, ideea de experienţă emoţională digitală (Digital Emotional Experience) şi are obiectivul ca, în viitor, să creeze o legătură şi mai puternică între oameni şi maşinile lor.

În viziunea bavarezilor, funcţiile digitale vor depăşi în viitor cu mult nivelul de control vocal şi sisteme de asistare a condusului cu care suntem familiarizaţi în prezent. BMW Head-Up Display se extinde pe toată lăţimea parbrizului, oferind o nouă perspectivă asupra următoarei generaţii de automobile. Din 2025, această inovaţie va fi disponibilă la modelele Neue Klasse.

„Cu BMW i Vision Dee, arătăm ce este posibil atunci când partea hardware se îmbină cu cea software. În acest fel, suntem capabili să exploatam întregul potenţial al digitalizării pentru a transforma automobilul într-un partener inteligent. Acesta este viitorul producătorilor de automobile şi, de asemenea, pentru BMW – fuziunea experienţei virtuale cu plăcerea autentică de a conduce. În acelaşi timp, BMW i Vision Dee reprezintă încă un pas pe drumul către Neue Klasse. Cu acest vehicul vizionar privim departe în viitor şi subliniem importanţa extraordinară a digitalizării pentru generaţiile viitoare de produse”, a declarat Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG.

De asemenea, Frank Weber, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Dezvoltare, consideră că „BMW se defineşte prin experienţa digitală de neegalat. BMW i Vision Dee este despre integrarea perfectă a experienţelor virtuale şi fizice. Cine excelează în integrarea lumii digitale de zi cu zi a clientului în automobil, la toate nivelurile, va reuşi să stăpânească viitorul construcţiei de automobile”.

BMW Mixed Reality Slider, în combinaţie cu Head-up Display avansat, este elementul digital principal şi controlul central de operare al BMW i Vision Dee. Folosind senzori shy-tech de pe panoul de bord, conducătorii pot decide singuri cât de mult conţinut digital doresc să vadă pe Head-Up Display avansat. Selecţia în cinci paşi variază de la analog, trecând prin informaţii legate de condus, apoi prin conţinutul sistemului de comunicaţii, la proiecţia în augmented reality, până la intrarea în universuri virtuale. În paralel, ferestrele reglabile pot fi folosite pentru a estompa treptat realitatea. Realitatea mixtă poate fi experimentată în BMW i Vision Dee într-un mod captivant care implică diferite simţuri fără a necesita instrumente suplimentare, creând pentru utilizator o nouă dimensiune a plăcerii de a conduce.

BMW Group este cunoscut în domeniul auto ca un pionier pentru Head-Up Display şi a rafinat sistematic această tehnologie de-a lungul ultimele două decenii. La BMW i Vision Dee, proiecţia pe toată lăţimea parbrizului permite afişarea informaţiilor pe cea mai mare suprafaţă posibilă – care devine afişaj doar odată ce este activat. În acest fel, BMW Group demonstrează potenţialul uriaş al tehnologiei de proiecţie, iar BMW i Vision Dee vizualizează modul în care un Head-Up Display avansat ar putea fi utilizat şi în viitor pentru conceptul de afişare şi operare. Versiunea de producţie standard a BMW Head-up Display care se extinde pe toată lăţimea parbrizului va fi utilizată la modelele NEUE KLASSE începând cu 2025.