15 iulie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

Angela Merkel a concediat un membru al guvernului său – 08.02.2020

2 min read

Cancelarul Angela Merkel a concediat, sâmbătă, un membru al guvernului său şi al propriului său partid conservator, ca urmare a scandalului provocat de alegerea preşedintelui-ministru al landului Turingia după o alianţa electorală fără precedent între Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi AfD (extrema dreaptă) la nivel regional, relatează AFP.

Christian Hirte a postat pe Twitter, miercuri, un mesaj prin care l-a felicitat pe Thomas Kemmerich pentru alegerea sa la conducerea landului Turingia.

„Cancelarul i-a propus astăzi preşedintelui federal concedierea secretarului de Stat Christian Hirte”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

Hirte a fost până în prezent secretar de Stat în Ministerul Economiei şi Energiei şi comisar guvernamental pentru landurile din estul Germaniei, dar şi vicepreşedinte regional în cadrul partidului lui Merkel, CDU.

„Cancelarul m-a informat că nu mai pot fi comisar guvernamental. La solicitarea sa, am cerut să fiu demis din funcţie”, a notat sâmbătă Hirte, pe Twitter.

Preşedintele landului german Turingia a fost ales pentru prima oară cu votul extremei drepte – făcând să cadă astfel un tabu politic în istoria postbelică a ţării. Spre surpriza generală, candidatul micului Partid Liberal (FDP) Thomas Kemmerich a fost cel desemnat – cu o fragilă majoritate – la conducerea acestei regiuni din fosta RDG, în care Stânga radicală (Die Linke) s-a clasat prima în alegerile din octombrie, în faţa extremei drepte din AfD. Thomas Kemmerich, în vârstă de 54 de ani, a beneficiat de susţinerea-surpriză a tuturor aleşilor Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, anti-imigranţi şi anti-elite) şi de cea a celor mai mulţi membri ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservatori) ai cancelarului Angela Merkel.

Joi, Angela Merkel a catalogat drept un „act de neiertat” alianţa electorală fără precedent încheiată de CSU cu AfD în Turingia. „Trebuie spus că este un act de neiertat şi că, prin urmare, rezultatul (acestor alegeri) trebuie anulat”, a afirmat Merkel.

Tot joi, la nici 24 de ore după alegerea sa în funcţia de preşedinte-ministru al Turingiei, Thomas Kemmerich şi-a anunţat demisia şi intenţia de a provoca alegeri anticipate.

Sursa stire bursa.ro