18 iunie 2024

allcryptocurrencies.news

Știri online de ultimă oră

ALERT KLAUS IOHANNIS: „Stare de urgenţă, începând de luni” – 14.03.2020

3 min read

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, după votul de învestire al Guvernului Orban III că va decreta stare de urgenţă începând de săptămâna viitoare.

„Este foarte important ca măsurile care vor fi luate de acum să fie luate la timp, în aşa fel încât să prindă, iar pentru a face posibilă această luptă am decis sa decretez stare de urgenţă la începutul saptamanii viitoare. Aceasta stare de urgenţă va face posibilă alocarea de mai mulţi bani pentru medicamente, pentru echipamente medicale, să facem achiziţii într-un timp cât mai scurt.”, a explicat Klaus Iohannis.

Şeful Statului a afirmat că apreciază votul din Parlament, parlamentarii dând dovadă de unitate şi că au înţeles greutatea acestui moment, adăugând că Guvernul care îşi preia acum mandatul este Guvernul care şi până acum a lucrat bine pentru a gestiona această criză.

„Acum cu toate forţele vom continua această luptă. Noul Guvern, împreună cu mine ne vom dedica toate energiile pentru a gestiona această criză şi pentru a guverna foarte bine pentru români.”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a încheiat prin a le transmite românilor un mesaj:

„Dragi români autorităţile îşi fac treaba, Guvernul şi-a făcut treaba şi până acum foarte bine, dar singuri nu vom reuşi să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută, avem nevoie ca voi să respectaţi măsurile şi regulile impuse. Avem nevoie să vă informaţi corect, din surse publice direct de la autorităţi. Dragi români, împreună şi numai împreună vom resuşi să trecem cu bine şi peste această criză.

La instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă, unele atribuţii ale administraţiei publice centrale şi locale, legate de aplicarea dispoziţiilor art. 20 din prezenta ordonanţă de urgenţă, trec în competenţa autorităţilor civile şi militare, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgenţă. În exercitarea atribuţiilor ce le revin pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă, autorităţile militare emit ordonanţe militare care au putere de lege, cu respectarea dispoziţiilor art. 4 din prezenta ordonanţă de urgenţă.

Conform OUG nr. 1/1999, autorităţile civile şi militare vor trebui să aplice următoarele măsuri excepţionale:

– să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie;

– să efectueze percheziţii oriunde şi oricând este nevoie;

– să efectueze razii;

– să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor;

– să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezentă nu se justifică;

– să protejeze informaţiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media;

– să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice;

– să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune;

– să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate;

– să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute.

Sursa stire bursa.ro